Wat is een anhydriet dekvloer

Het bestanddeel anhydriet is het chemische mineraal calciumsulfaat. In combinatie met water veroorzaakt het de vorming van gips dat samen met het dragermateriaal de anhydriet dekvloer vormt. Dit leidt ook tot de ongevoeligheid voor vocht en nattigheid. In natte ruimtes, zoals badkamers beschermt de dekvloer de toplaag af tegen contact met vocht en water. De dekvloer wordt voornamelijk gebruikt bij het leggen van vloerverwarming.

Componenten en eigenschappen

Net als de conventionele dekvloer bestaat de anhydriet dekvloer uit drie componenten. Naast het dragermateriaal kalksteen of kwartszand wordt water toegevoegd en anhydriet of calciumsulfaat als bindmiddel. Het dragermateriaal heeft een maximale korrelgrootte van acht millimeter.

Geleidbaarheid van de dekvloer

Als er een verwarmde dekvloer moet worden gemaakt, wordt deze gewoon over de aangelegde verwarmingsbuizen gegoten. Het warmtegeleidingsvermogen van de dekvloer is tussen twintig en dertig procent hoger dan het geleidingsvermogen van cement. Door de lagere inbouwhoogte boven de verwarmingsbuizen wordt de warmteafvoer extra versneld.

Bovendien is het krimpgedrag tijdens het drogen verwaarloosbaar, zodat de vers aangelegde dekvloer sneller droogt door het “inschakelen” van de verwarmingssystemen.

In de meeste gevallen past de verwarmingstechnicus anhydriet toe als vloeiende dekvloer. De gemengde dekvloer wordt in een stroperige vorm op de vloer gegoten. Het brengt zichzelf in balans door de stromingsbeweging en egaliseert zichzelf automatisch. Doorslaggevend voor het leggen van de dekvloer is de thermische weerstand.

Prijzen en verwerkingskosten

Het gips leidt tot een hoog absorptievermogen en een gemiddelde belastbaarheid. Daarom is een berekening van de verkeersbelasting een verplichte structurele planningsvereiste. Als de dekvloer “naakt” moet worden gebruikt, is er een primer en een afdichtingskit nodig.

Kostenplaatje van de anhydriet dekvloer

De prijs bestaat uit materiaal- en arbeidskosten. De aankoopprijs van het materiaal is gemiddeld ongeveer dertig procent hoger dan die van cement. De snelle droogtijd van de anhydriet dekvloer van ongeveer een week en de afwezigheid van herbewerking heeft een kostenverlagend effect op de arbeidskosten. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer de prijs per vierkante meter afneemt.

Structuur en decorvarianten

Bij het gieten en leggen van de dekvloer ontstaat een zogenaamde sintellaag op het oppervlak. Als de dekvloer alleen als onder-constructie dient, bijvoorbeeld voor het betegelen, is het mogelijk om de laag te laten staan. Om een decoratieve dekvloer te maken, wordt de anhydriet dekvloer door schuren “op de korrel” vrijgemaakt.

De basiskleur van de dekvloer kan al worden beïnvloed door de keuze van het dragermateriaal of het zand. Grijze en beige tinten kunnen worden geselecteerd uit een breed scala aan kleuren. Door het toevoegen van kleurpigmenten kunnen bijna alle denkbare tinten worden omgezet. De afdichting ondersteunt zowel de kleurintensiteit als de glans. Matte kleuren zorgen ook voor een tamelijk doffe textuur, terwijl glanzende kleuren de kleureffecten versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *