Van mop tot swing machine

Als je gewend bent om aan een bureau te werken, dan sta je er over het algemeen waarschijnlijk niet bij stil of het schoongemaakt is. Het is een gegeven dat er op een bureau dat niet is gereinigd meer bacteriën aanwezig zijn dan op een toiletbril. Even gevoelig voor micro-organismes zijn de knoppen van de waterkoelers.

Eigenlijk is schoonmaken noodzakelijk om ziek worden te voorkomen. Zonder zeep worden onze overlevingskansen kleiner. Dit wisten de Babyloniërs al. Zij gebruikten gekookt vet, dat vermengd werd met as en water. Dat lijkt niet hygiënisch als je het zo beziet, maar onze zeep in vaste vorm wordt vaak gemaakt van dierlijk vet. Onze tegenwoordige vloeibare zeep is meestal gemaakt van palm- of olijfolie. 

Mop

Voordat we massaal de vloer gingen schoonmaken met behulp van machines werd de schoonmaak mop gebruikt. In de meeste huishoudens zal dit nog wel steeds het geval zijn. De eerste officiële mop werd gemaakt door Thomas W. Stewart in 1893 uit de VS. Deze mop was gemaakt van garen. 

Deze manier van schoonmaken sloot volledig aan bij het gebruik van linoleum, dat in 1860 op de markt was gekomen. Dit was speciaal ontworpen om de vloerreiniging te vergemakkelijken. Er is sindsdien veel bekend geworden wat betreft het ontsmetten. 

De desinfecterende middelen dienen zo’n 30 tot 60 seconden lang op de oppervlakte in te werken om goed te kunnen werken. Dit verklaart dat er voor het zuiveren van grote ruimtes met machines wordt gewerkt. De eerste elektrisch aangedreven apparaten kwamen rond 1900 op. Ze waren nog zwaar en langzaam en soms ook moeilijk om te bedienen.

Swing machine

Toch was het sneller dan het handwerk. De eerste innovatie kwam toen er meer druk op de borstels kwam te staan. Dit leidde tot de uitvinding van de swing machine, waarbij het gewicht op de borstels kwam te liggen. De eerste machines leken zelf te bewegen en gaven de bestuurder het idee op een rodeo stier te zitten.

In de jaren 60 van de vorige eeuw ontwierpen chemische fabrikanten nieuwe machines waarbij er speciale sproeifuncties werden ingebouwd. Later werd ook de snelheid van de bewegende borstelkoppen verhoogd. Tot op de dag van vandaag wordt er gewerkt aan verbeteringen op dit gebied.

Het schoonmaken is door de jaren heen veranderd. Het is dan ook beter om te spreken over specialistische reiniging. Dat is prettig om te weten, zeker als je er bewust van bent dat bacteriën zich gemakkelijk vermenigvuldigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *